Adverbs of Affirmation and Negation Examples & Quiz

0
2388
Adverbs of Affirmation and negation list with example sentences

What are adverbs of affirmation?

Just like other adverbs, adverbs of affirmation add more information and describe the verb in more detail. They are called adverbs of affirmation because they tell about a level of certainty the speaker has.

These adverbs show that the speaker is absolutely sure something will go the way they say it will.

There is no room, or very little room, for doubt when using adverbs of affirmation. If you use them and something turns out different than what you said, you might end up looking like a fool. Make sure you use them carefully.

Adverbs of Affirmation

These are some:

  • by all means,
  • certainly,
  • surely,
  • verily,
  • definitely,
  • indeed,
  • obviously,
  • truly,
  • undoubtedly,
  • clearly,
  • exactly,
  • really

Examples

  • They are definitely going to win. I’m certain of it, so I placed a $1000 bet.
  • We certainly don’t steal from our customers! It must have been a computer error.
  • Given the circumstances, I surely won’t allow you to go out.
  • It’s truly a staggering innovation that will change the world.
  • We are obviously going to make a lot of money with this investment.
  • The burglar will be found, by all means necessary.

Adverbs of Negation

Adverbs of negation are completely opposite from affirmation. They show that the speaker doesn’t believe there is any chance things will go the way they say.

It means that the action is certain to fail or go directly opposite to what the speaker expects. There aren’t many adverbs of negation, so here they are:

  • any,
  • never,
  • no,
  • not

Any combination with these can also be considered an adverb of negation.

Examples

  • There’s no chance they’re going to win tonight. Especially not since they lost their start player.
  • She has never been to Las Vegas, so I’m certain she hasn’t gotten married behind his back. 
  • I don’t see any way this project could hope to be profitable.

Adverbs of Affirmation and Negation Quiz

Adverbs of Affirmation and negation list with example sentences

1) He’s ______________ going to regret drinking that much in the morning.

  • truly
  • indeed
  • certainly
  • not at all

Answer: certainly

2) Her actions are ____________ a sign of her virtue.

  • never
  • truly
  • verily
  • not

Answer: truly

3) We have been playing poker together for years, and I have ____________ cheated.

  • never
  • undoubtedly
  • by all means
  • obviously

Answer: never

4) This is a battle that we are going to win _______________.

  • not
  • indeed
  • verily
  • by all means

Answer: by all means

5) There’s __________ a chance in hell I’ll ever do that.

  • not
  • obviously
  • certainly
  • no

Answer: not

6) Given the circumstances we _____________ have to expand in order to bolster sales.

  • by all means
  • obviously
  • truly
  • not

Answer: obviously

7) We have to change our sales tactic since I don’t see __________other way.

  • no
  • any
  • indeed
  • truly

Answer: any

8) Her research has _____________ provided future generations with enough insight to continue her work.

  • verily
  • by all means
  • indeed
  • not

Answer: indeed

9) I’m ___________ right about this!

  • indeed
  • truly
  • never
  • definitely

Answer: definitely

10) _____________ you can’t expect us to move production forward without proper testing.

  • surely
  • no
  • indeed
  • by all means

Answer: surely

More to read

  1. Types of Adverbs
  2. Adverbs of Quantity
  3. In your interaction with others, you affirm (agree) or negate (disagree) to ideas expressed for a certain motion or issue. Here are some expressions that you may use to affirm or negate.
  4. The Difference Between Sure and Surely
  5. 12 Synonyms for Confirm: Affirm, Repeat, Promise, Ratify, Verify…
  6. Synonyms for YES! Fantastic! Yup! For sure! Definitely!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments